Jahodové knedlíky z tvarohového těsta a špaldové mouky

Červen..a sezóna jahod je tu! A s ní i recept na mé milované jahodové knedlíky z tvarohového těsta s toastovým chlebem a špaldovou moukou.

Letos jsme se vydali do jahodárny v Kunraticích, kde nám paní oznámila, že mají skvělou odrůdu „Korona“, nejdřív jsem myslela, že žertuje, ale pak jsem googlila a zjistila, že fakt budem moct zakusit „koronu“ na vlastní kůži, chuťový buňky, hnětač a tak…:-)

Chtěli jsme si je teda původně nasbírat sami, vstali fáákt brzo ráno, v plné polní a plni odhodlání jsme se podívali z okna a zhodnotili, že ani mé designové holinky se zlatou mašlí by na samosběr v té průtrži nestačily. Tak jsme si ty jahody, jako pražský, městský másla nakonec koupili.

Každý rok dělám ovocné knedlíky a různě je tuním a obměňuju můj nejoblíbenější recept, kam se strouhá bílý toastový chleba. Letos jsem ještě obměnila část mouky za špaldovou, místo klasického cukru dala kombo třtinového, kokosového a na posyp třtinovou moučku. Ale to nejdůležitější, co dělá tu skvělou chuť, je stejně ten bílý toastový chleba! No zkrátka, tak jako tak úplně light a cukrfree jahodové knedlíky uvařit nejdou, tak alespoň, pro lepší pocit a na váze o gram míň s celozrnnou špaldou a nerafinovaným cukrem.

Recept:

300g světlého toastového chleba (nastrouhat čerstvý bez kůrky)

100g pšeničné krupice hrubé

100g celozrnné špaldové mouky – čím měkčí chcete knedlíky, tím méně  přidejte mouky

250g plnotučného tvarohu ve vaničce

100g změklého másla

2 žloutky

50g kokosového cukru

30g třtinového moučkového cukru

50g třtinového cukru krupice

špetka soli

jahody

Ze surovin vypracujte těsto(buď v robotu, nebo ručně) a dejte ve fólii odležet do chladničky.

Těsto vyválejte, rozkrájejte na čtverce, zabalte do nich jahody a vařte ve vroucí vodě 6-7 min.

Servírujte s nastrouhaným tvrdým tvarohem, třtinovou moučkou, máslem a rozvařenýma jahodama.

Dobrou chuť přeje Bára a Talósek!

Insta

FB

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *