Letos jsme se vydali do jahodárny v Kunraticích, kde nám paní oznámila, že mají skvělou odrůdu „Korona“, nejdřív jsem myslela, že žertuje, ale pak jsem googlila a zjistila, že fakt budem moct zakusit „koronu“ na vlastní kůži, chuťový buňky, hnětač a tak…:-)
Chtěli jsme si je teda původně nasbírat sami, vstali fáákt brzo ráno, v plné polní a plni odhodlání jsme se podívali z okna a zhodnotili, že ani mé designové holinky se zlatou mašlí by na samosběr v té průtrži nestačily. Tak jsme si ty jahody, jako pražský, městský másla nakonec koupili.
Každý rok dělám ovocné knedlíky a různě je tuním a obměňuju můj nejoblíbenější recept, kam se strouhá bílý toastový chleba. Letos jsem ještě obměnila část mouky za špaldovou, místo klasického cukru dala kombo třtinového, kokosového a na posyp třtinovou moučku. Ale to nejdůležitější, co dělá tu skvělou chuť, je stejně ten bílý toastový chleba! No zkrátka, tak jako tak úplně light a cukrfree jahodové knedlíky uvařit nejdou, tak alespoň, pro lepší pocit a na váze o gram míň s celozrnnou špaldou a nerafinovaným cukrem.
Recept:
300g světlého toastového chleba (nastrouhat čerstvý bez kůrky)
100g pšeničné krupice hrubé
100g celozrnné špaldové mouky – čím měkčí chcete knedlíky, tím méně přidejte mouky
250g plnotučného tvarohu ve vaničce
100g změklého másla
2 žloutky
50g kokosového cukru
30g třtinového moučkového cukru
50g třtinového cukru krupice
špetka soli
jahody
Ze surovin vypracujte těsto(buď v robotu, nebo ručně) a dejte ve fólii odležet do chladničky.
Těsto vyválejte, rozkrájejte na čtverce, zabalte do nich jahody a vařte ve vroucí vodě 6-7 min.
Servírujte s nastrouhaným tvrdým tvarohem, třtinovou moučkou, máslem a rozvařenýma jahodama.
Dobrou chuť přeje Bára a Talósek!